Tradicionalna prireditev 49. pokop pusta na Dobrni

9.3.2014

Na pepelnično sredo 5. marca je v centru Dobrne potekala že 49. tradicionalna prireditev pokop pusta na Dobrni. Pričetek prireditve so naznanili godbeniki Godbe na pihala Dobrna, ki so zbrani množici zaigrali nekaj skladb. Uradni del prireditve so obeležili še streli iz možnarjev. Nato sta na prireditveni oder bila povabljena župan Občine Dobrna in glavni organizator prireditve predsednik PGD Dobrna, ki sta vse skozi spremljala potek in vsebino prireditve. Letošnja odrska scena je predstavljala »Občinski privat rest« s političnimi zaporniki in tako imenovanimi “tajkuni”.

Obiskovalci prireditve so si lahko v povorki, ki je sledila z mimohodom pustne zastave in pogrebnih nosačev, poleg našemljenih učencev Osnovne šole Dobrna, uporabnikov CUDV Dobrna ter gasilske mladine ogledali še okrog 20 za ta namen pripravljenih vozov. Ob zaključku povorke pa se je predstavila še skupino kurentov, ki s svojo izvirnostjo vedno popestrijo takšen dogodek.
Večina letos predstavljenih pustnih vozov je bila tudi tokrat izražena kot odraz aktualnih političnih in gospodarskih dogajanj v državi in v občini, tako, da zanimivih tem ni manjkalo. Kot nadomestilo za pustovo oporoko, s katero naj bi obsodili pusta za storjene grehe in napake, je bil na šaljiv in izviren način zadolžen pustni poštar, ki je v času prireditve prinašal telegrame ter z njihovo vsebino seznanjal množico obiskovalcev.
Po zaključku povorke je v prisotnosti župnikov ki so brali mašo, pokojnikove vdove, nosačev, zastavonoše ter ostalih žalujočih sledil še pokop oziroma sežig pusta v mobilnem krematoriju. S tem dejanjem je bila zaključena 49. prireditev Pokop pusta na Dobrni.
Vsi sodelujoči v povorki in obiskovalci prireditve so bili ob zaključku povabljeni na pustovo gostijo – sedmino, ki je potekala v prostorih gasilskega doma Dobrna.
Vsem sodelujočim, sponzorjem, donatorjem, Občini Dobrna in ZTŠK Dobrna gre vsa zahvala za pomoč in sodelovanje pri izvedbi prireditve, posebna zahvala pa je namenjena organizatorjem – gasilcem, ki so poskrbeli za nepozaben dogodek.

Tajnik PGD:
Stanislav PEČNIK

Response code is 404